DEMONTÁŽ DEMOKRACIE

Plánovaný program zasadnutia predsedníctva 16. 3. 2015 v Banskej Bystrici sme prerušili po správe o posunutí návrhu novely Zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve ministrom školstva Jurajom Draxlerom.

SME PROTI DEMONTÁŽI DEMOKRACIE V ŠKOLSTVE

S nevôľou vnímame fakt, že v návrhu zákona sa prideľuje zriaďovateľom škôl právo veta pri voľbe riaditeľov škôl. Tento návrh považujeme za nešťastný a nesprávny. Zriaďovateľ bude môcť vyvíjať tlak na Radu školy, hrozí politizácia výberu riaditeľa školy, stavia Radu školy do pozície podriadenej bábky k zriaďovateľovi. Môže dôjsť napríklad  k paradoxnému javu, keď starosta so základným vzdelaním bude rozhodovať o riaditeľovi školy, ktorý musí mať vysokoškolské vzdelanie s I. atestáciou. Hrozí to, že starostovia a primátori si budú do škôl dosadzovať svojich známych, rodinu, či straníckych kolegov.

List v tomto znení sme poslali aj pánovi ministrovi školstva.

http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/933261-hrozi-politizacia-vyberu-riaditela-skoly-varuju-nove-odbory/

 

 

2 thoughts on “DEMONTÁŽ DEMOKRACIE

  1. Plne súhlasím s návrhom
    Rade školy:
    1. Paritné zastúpenie zamestnancov, rodičov a zriaďovateľa,
    2. Právna ochrana zamestnancov v Rade školy (na úrovni funkcionárov odborov),
    3. Zvýšenie kontrolných právomocí Rady školy vo vzťahu k riaditeľovi školy

    Dnešné zastúpenie zamestnancov školy v rade školy, hlavne v počte učiteľov je podľa môjho názoru nedostatočné.
    Nechcem nikoho podceňovať, ale nemalo by platiť len verbálne deklarované že učiteľ je ten rozhodujúci článok v školstve a nedať pritom možnosť učiteľom sa podieľať na riadení školy či vyjadrovaní sa ku školstvu a jeho smerovaniu…

Pridaj komentár