RUŽOMBEROK NA NOHÁCH

Aj v Ružomberku revolučne, v stredu 3.2. 2016 zorganizovali členovia IRkU míting na podporu štrajku učiteľov. Slogan mítingu “Jeden za všetkých, všetci za jedného” nebol náhodný, vyjadril presne to, čo sa práve na Slovensku deje, obrovská miera spolupatričnosti, vzájomná podpora a pomoc. Stačilo pár dní aby sa nápad stal skutočnosťou a to aj vďaka pomoci a obetavosti všetkých, ktorí priložili ruku k dielu: učitelia od materských škôl, cez základné, stredné aj vysoké, bez ohľadu na zriaďovateľa (štátne, súkromné, cirkevné…) rodičia, žiaci, podnikatelia, zháňali, ponúkali, pracovali.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vo finále sa na ružomberskom námestíčku, na križovatke pri vajci zišlo približne 300 ľudí. Potešujúce bolo, že svoju podporu okrem Ružomberčanov prišli vyjadriť kolegovia z rôznych miest Slovenska.

S1070042-001

 

 

 

 

 

Rečníci na pódiu sa na situáciu v školstve pozreli z rôznych pozícií. Svoje stanovisko vyjadrili samotní učitelia, ktorí sú súčasťou deja, vidia nedostatky, navrhujú zmeny, no chýbajú uši, ktoré by ich vypočuli no najmä hlavy, ktoré by nelichotivý stav školstva začali systémovo (nie kozmeticky) riešiť. Špecifickou čiastkou tohto štrajku sú zriaďovatelia a riaditelia. Sú takí, ktorí sa neboja ísť s kožou na trh spolu so svojimi učiteľmi, no aj v Ružomberku sa našli takí, ktorí zabudli, že sú tiež “IBA” učiteľmi a funkcia riaditeľa im bola pridelená na základe dôvery aj tých, ktorých práve teraz vedú :(.

Jeden z prvých príspevkov patril MuDr. K.Javorkovi, ktorý sa vyjadril ako rodič, lekár aj ako poslanec mestského zastupiteľstva. Kolegovia z Liptovského Mikuláša sa v toto čase ešte len rozbiehali, a tak hŕstka odvážlivcov prišla do Ružomberka nasiaknuť atmosférou. Nechýbalo ani vystúpenie predsedu NŠO Ľudovíta Sebelédiho, ktorý je zároveň členom štrajkového výboru ISU a ktorý patrí k prvým iniciátorom požiadaviek radikálnych zmien v školstve (Petícia Bledomodré stužky)

Ďalšími rečníkmi boli rodičia, matky aj otcovia, zástupcovia študentského parlamentu, podporné stanovisko za FF KU vyjadril dekan pán Marek Babic, podporné stanovisko poslal aj dekan PF KU pán Tomáš Jablonský herec mím a pedagóg Juraj Benčík bývalý člen CIRQUE DU SOLEIL hovoril veľmi pôsobivo a presvedčivo.

S1070063-001

 

 

 

 

 

 

Odvahu do radov štrajkujúcich vliali členovia štrajkového výboru ISU.

S1070055-001

 

 

 

 

 

 

 

Príjemne prekvapil a povzbudil pozdrav od hercov Ladislava Hrušovského a Mariana Labudu ml. z ďalekého Toronta.

S1070051-001

 

 

 

 

 

 

Organizátori sa snažili spestriť zhromaždenie scénkami, v ktorých poukázali na páčivé problémy slovenského školstva. Na množstvo peňazí, ktoré do vzdelania vrážajú rodičia napriek ústavnému právu na bezplatné vzdelanie upozornila pani učiteľka Inga.

Poštár z priniesol obálku s vratkami za plyn, ale aj záhadný balík zabalený v alobale (nemá niekto foto?).

No a hŕstková liptovská polievka mala podobné ingrediencie ako bratislavský guľáš, podobne bola nechutná , hoci zadarmo :(.

S1070061-001

 

 

 

 

 

 

 

V čase písania tohto príspevku sa končí druhý týždeň štrajku učiteľov, na lište ISU, stále svieti pomerne vysoké číslo zapojených učiteľov a škôl. Neutíchajú podporné akcie v jednotlivých mestách, zapájajú sa “noví”, ktorí doteraz váhali/nemohli/nevedeli/nechceli. No stále sú medzi nami vezúci sa/vyčkávajúci/odporujúci/nechápajúci/ľahostajní…Tí poslední ma mrzia najviac, lebo byť ľahostajný v tejto situácii chce poriadnu dávku ignorancie.

“Odvážni a vytrvalí kolegovia, vstupujeme spolu do 3. týždňa štrajku, čím sme najdlhšie trvajúcim celoslovenským štrajkom v histórii našej krajiny. V prihlasovaní učiteľov vidíme v regiónoch fázový posun. Od budúceho týždňa sa pridávajú školy na východnom a severnom Slovensku. Zároveň mnohé školy od zajtra prechádzajú do akejsi výmennej (striedavej) formy. Tým stále udržujeme vysoké zastúpenie škôl, hoci pozorujeme pokles učiteľov….

…V regiónoch je budúci týždeň naplánovaných mnoho akcií. V Bratislave bude v stredu 10. februára o 17:00 spoločná akcia rodičov, študentov a učiteľov, na ktorú pozývame ľudí z celého Slovenska. Prosíme, aktualizujte databázu. Na základe všetkých týchto informácií rozhodneme, aké budú naše ďalšie kroky a ich časový rámec. Zajtra sa Vám prihovoríme s novými informáciami. Vaša ISU”

VYDRŽÍME! VYDRŽÍME! VYDRŽÍME! VYDRŽÍME! VYDRŽÍME! VYDRŽÍME!

JEDEN ZA VŠETKÝCH, VŠETCI ZA JEDNÉHO! PRIDAJTE SA! PRIDAJME SA!

Pridaj komentár