BILANCIA PO ŠTYROCH ROKOCH

Štyri roky v živote organizácie nie je až tak veľa, no udalosti v Slovenskom školstve sa práve v posledných rokoch začali hýbať a NŠO môžu konštatovať, že mali “prsty” v mnohých aktivitách.

Po štyroch rokoch života je čas a priestor na krátke obzretie sa, bilanciu. V sobotu 11.6.2016 sa v Nitre konal II. Snem NŠO. Tesne pred jednou už boli takmer všetci na svojich miestach. Z pozvaných hostí OZ PSaV, SKU a NKOS prišli zástupcovia pán Roman Hromadík za OZPŠaV  a Vladimír Crmoman za SKU a zároveň ISU.

Snem otvoril predseda NŠO Ľudovít Sebelédi, ktorý privítal prítomných, oboznámil ich s programom II.Snemu NŠO a po bežných formalitách zhrnul činnosť NŠO počas ich štvorročnej činnosti.

predseda

Ľudovít Sebelédi predseda NŠO

Nasledovali vystúpenia hostí. Prezident SKU Vladimír Crmoman zdôraznil potrebu prepojenosti všetkých organizácií, ktoré sa venujú oblasti školstva, či už majú zameranie odborové alebo profesijné. Oboznámil prítomných s plánovanými aktivitami na 1.júla 2016 a načrtol pokračovanie protestných a štrajkových aktivít aj na jeseň 2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vladimír Crmoman prezident SKU

Pán Roman Hromadík, zástupca OZPŠaV tlmočil ospravedlnenie od predsedu OZPŠaV Pavla Ondeka, ktorý pre zaneprázdnenosť nemohol prísť na náš snem osobne. Aj v prejave pána Romana Hromadíka zaznela myšlienka jednotného postupu a vzájomnej podpory, ktorú NŠO proklamuje už od svojho vzniku. Predseda NŠO pán Ľudovít Sebelédi prejavil ochotu túto podporu potvrdiť aj podpisom pod DEKLARÁCIA ODBOROVÉHO ZVÄZU PRACOVNÍKOV ŠKOLSTVA A VEDY NA SLOVENSKU A PARTNERSKÝCH REPREZENTÁCIÍ PÔSOBIACICH V ŠKOLSTVE NA PODPORU SKVALITŇOVANIA PODMIENOK A ÚROVNE VZDELÁVANIA A VEDY V SR s ktorou sa NŠO plne stotožňujú.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roman Hromadík zástupca OZPŠaV

Počas nasledujúcej prestávky na občerstvenie sa vytvorilo niekoľko skupín, v ktorých prebiehala chvíľami búrlivá diskusia o našich školských problémoch.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Páni Hromadík OZPŠaV, Crmoman SKU a ISU, Poruban NŠO

Po prestávke pokračoval program riešením interných záležitostí NŠO. Po správe o hospodárení nasledovali zmeny v Stanovách NŠO tak, aby zodpovedali aktuálnej situácii a vývoju NŠO. Po schválení MV SR budú nové stanovy zverejnené na našej stránke.

Nakoľko uplynulo štvorročné volebné obdobie predsedu, predsedníctva aj revíznej komisie, dostali všetci členovia NŠO priestor a ponuku zapojiť sa aktívnejšie do našej činnosti a prihlásiť sa na jednotlivé pozície. V nasledujúcich voľbách bol za nového predsedu jednohlasne zvolený opäť PaedDr.  Ľudovít SEBELÉDI, predsedníctvo ostáva taktiež pracovať v nezmenenej podobe, zmeny nastali v revíznej komisii, kde dvoch odchádzajúcich členov (Mária Grafová dôchodok, Katarína Tošalová odstúpila) nahradili nováčikovia Martina Zimeľová z Martina a Martin Beták z Nitry, na pozícii ostáva Zuzana Foltánová.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predsedníctvo NŠO a revízna komisia

V diskusii sme rozoberali viaceré problémy, ktoré nás trápia, neutíchajúci mobbing a bossing na školách a školských zariadeniach, slabú angažovanosť niektorých kolegov, keď “ide do tuhého”, ale aj blížiacu sa avšak nepripravenú inklúziu. Delegáti 2. snemu NŠO vyjadrili aj podporu protestnému pochodu 1. júla 2016 organizovaného Iniciatívou slovenských učiteľov a Iniciatívou vysokoškolských učiteľov, viac TU.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ján Papuga predseda Slovenskej asociácie učiteľov slovenčiny, individuálny člen NŠO

Novozvolený predseda NŠO Ľudovít Sebelédi v závere poďakoval všetkým prítomným za účasť.

PS: Sme silnejší a odhodlanejší ako kedykoľvek predtým…..

FOTOGALÉRIA ZO SNEMU

 

Pridaj komentár