UŽ LEN SA PRIDAŤ

Neľutujem, že som jediný voľný deň v týždni precestovala kvôli dvom hodinám strávených na námestí v Bratislave. Keď som sa o iniciatíve bratislavských učiteľov dozvedela, neváhala som ani chvíľu. Už názov sľuboval, že to nebude klasické a ani formálne zhromaždenie. Tí, ktorí ho odsudzovali vopred, či tí, ktorí ho posudzovali len podľa názvu, by možno zmenili názor, keby boli Zrazu dlhých nosov účastní.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skupina bratislavských učiteľov okolo Braňa Kočana a Vlada Crmomana urobila kus dobrej roboty a tak tí, ktorí prišli vyjadriť svoju podporu Výzve SKU vláde Slovenskej republiky, či vlastnú nespokojnosť so stavom slovenského školstva, sa neskoro popoludní, už za tmy, rozchádzali s iskierkou nádeje, že sa slovenskí učitelia ešte dokážu zmobilizovať, aby prinútili politikov ale aj širokú verejnosť zamyslieť sa, kam speje slovenské školstvo, že je najvyšší čas aby k sľubovaným zmenám a k sľubovanej priorite naozaj došlo, lebo …”tu sa zásadne hazarduje so základným právom dieťaťa na kvalitné vzdelanie”…. takto výstižne pomenovala aktuálny stav reprezentantka iniciatívy žilinských učiteľov Katarína Čapeková.

Predseda NŠO Ľudovít Sebelédi, ktorý je signatárom Výzvy SKU vláde a zároveň jedným z iniciátorov kampane A DOSŤ! Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska! spolu s členmi NŠO z rôznych miest Slovenska prišiel tiež podporiť Zraz dlhých nosov. V priestore, ktorý dostal “na pódiu” sa tak, ako sa na odborára patrí dotkol najmä finančnej situácie slovenských učiteľov, ktorí sa v rôznych štatistikách a porovnaniach s okolitým svetom pravidelne objavujú na spodných priečkach.

Atmosféra na Zraze bola pohodová, podporená pesničkami z čias revolučných :). Reakcie z radov učiteľov naznačujú, žeby sa niečo mohlo zomlieť a ZDN bol prvým impulzom, iskričkou, ktorá by sa mala rozšíriť na celé Slovensko.

Prvá skúška je už celkom blízko.

PS: Ak chcete prispieť, zapojte sa, zatiaľ jednoducho podľa Manuál k petícii, ktorý zverejnili bratislavskí učitelia.

Mária Grafová

Pridaj komentár