ZO VŠETKÝCH STRÁN

Do slova a do písmena zo všetkých strán aj tých politických sa vynárajú tí, ktorí chcú vzkriesiť slovenské školstvo, povýšiť ho na piedestál, vrátiť mu zašlú slávu.

Skupina skvelých ľudí sa spojila v kampani A DOSŤ! Nehazardujem s budúcnosťou Slovenska, aby podala pomocnú ruku slovenským učiteľom. V stredu 18. novembra 2015 sa konala diskusia venovaná súčasnému stavu školstva na Slovensku, ktorú iniciovala práve iniciatíva A DOSŤ! Najvzácnejší hosť pán prezident SR A.Kiska, okrem iného, opätovne prejavil úprimný záujem podporiť investície do školstva.

Hovorca Stanislav Boledovič vypichol 9 alarmujúcich faktov o vzdelávaní na Slovensku.

Alarmujúce fakty o vzdelávaní na Slovensku
1. V kvalite vedomostí detí sme jedným z najhorších štátov v Európskej únii a na chvoste vyspelých štátov.
2. Naše deti nie sú v školách šťastné. V celosvetovom hodnotení patria školy zo Slovenska do trojice najmenej obľúbených.
3. Dlhodobo investujeme do vzdelávania a budúcnosti našich detí najmenej financií spomedzi vyspelých krajín.
4. V porovnaní s inými krajinami dáva náš vzdelávací systém deťom najmenšie šance prekonať sociálne nerovnosti a tento stav sa ďalej zhoršuje.
5. Najmenej si ceníme prácu učiteľov – ich platy v porovnaní s inými absolventmi vysokých škôl sú len polovičné, čo je najmenej spomedzi krajín vyspelého sveta.
6. Dramaticky sa zvyšuje počet žiakov, ktoré náš vzdelávací systém nevie pripraviť na život a dať im šancu na úspech v zamestnaní..
7. Naše univerzity patria k najslabším. Do zahraničia tak odchádza študovať5x viac maturantov a vysokoškolákov ako z okolitých krajín.
9. Vzdelávanie na Slovensku je dlhodobo na okraji politického záujmu.

Nové školské odbory sú v kampani zastúpené predsedom Ľudovít Sebelédim, ktorý z pozície odborára upozorňuje na rozdiel medzi minimálnou mzdou a platom nastupujúceho učiteľa, ktorý je iba 185 EUR, čo nie je motivácia na vstup najlepších do školstva.

Iniciatíva bratisalvských učiteľov a ich posledné aktivity prebrali množstvo učiteľov zo skepsy a zažali iskierku nádeje, že sa možno ešte niečo bude diať.

Zo všetkých strán sa snaží niekto pomôcť, len z tej jedinej vládnej, ani ducha, ešte aj ten najdôležitejší jedným vrzom tvrdí, že treba pridať, aby zároveň hanil a hľadal argumenty prečo nedať.

http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/7772/80892

Pridaj komentár